Rouwkaart

Laatst bijgewerkt:
Geschreven door: Suzanne Peters
Leestijd: 4 Minuten

Een rouwkaart is een schriftelijke mededeling die wordt gestuurd naar familie, vrienden, kennissen en eventuele zakelijke relaties van een overledene om hen op de hoogte te brengen van het overlijden. Vroeger hadden rouwkaarten meestal een grijs of zwart kader, maar tegenwoordig worden er steeds meer kleurrijke afbeeldingen gebruikt om de kaarten op te leuken. Zo kunnen de rouwkaarten meer persoonlijkheid uitstralen. Maar wat zijn nou belangrijke aandachtspunten bij het maken van een rouwkaart?

Wat zet u op een rouwkaart?

De tekst voor een rouwkaart bevat een aantal vaste onderdelen. Onderstaand worden de standaard punten weergegeven die in een rouwkaart staan:

  • De naam van de overledene.
  • Geboorte- en overlijdensdatum of hoe oud iemand is geworden.
  • De gegevens waar de uitvaart zal plaatsvinden, tenzij een uitvaart in besloten kring plaatsvindt. In het laatste geval staat er op een rouwkaart vermeld: “De uitvaart heeft inmiddels plaatsgevonden” of “De uitvaart zal in besloten kring plaatsvinden”.
  • Een correspondentieadres, waar mensen hun blijk van medeleven naar toe kunnen sturen.
  • De namen van het gezin of directe familieleden die de kaart hebben opgesteld.

Voorbeeld tekst rouwkaart

Veelal wordt er een gedicht bovenaan de condoleancekaart geplaatst en een aanhef waarin meegedeeld wordt dat iemand is heengegaan. Onderstaand ziet u een voorbeeld van zo’n aanhef tekst:

“Zo plotseling, zo onverwacht, zo vroeg en zo onbegrijpelijk… Onze geliefde [naam] is van ons heengegaan.”

“Met diep verdriet laten wij u weten dat onze [naam] is overleden. Hij/zij is voor altijd uit ons midden weggegaan en heeft ons achtergelaten met een gevoel van leegte. We zullen hem/haar nooit vergeten.”

U kunt daarnaast het adres waar de overledene is opgebaard vermelden. Zo weten mensen waar ze eventueel bloemen kunnen laten bezorgen

Voorbeeld design rouwkaart

Hieronder is een voorbeeld van een rouwkaart te zien. Aan de linkerzijde is de buitenkant van de kaart te zien, terwijl de binnenkant rechts wordt weergegeven. De binnenkant is bedoeld om informatie over de afscheidsdienst te verstrekken.

voorkant voorbeeld rouwkaart
achterkant voorbeeld rouwkaart

Waarop letten bij het maken van een rouwkaart?

Een rouwkaart wordt verstuurd om mensen te laten weten dat er iemand is overleden. Een eenvoudige kaart die alleen de naam vermeldt, kan al een grote impact hebben. Sommige mensen hebben hun verlangens voor hun uitvaart gedocumenteerd in notities of vermeld bij hun uitvaartverzekering, waardoor het gemakkelijker is om afscheid te nemen volgens hun wensen. Wat zijn andere belangrijke aandachtspunten bij het maken van een rouwkaart?

Nog geen uitvaartverzekering?

Sluit een uitvaartverzekering af! Zo worden de kosten van uw uitvaart gedekt en weet u zeker dat uw nabestaanden hier niet mee belast zullen worden.

grafsteen

Een rouwkaart laten samenstellen

Wanneer u een uitvaartverzorger of begrafenisondernemer in dienst hebt, zal hij of zij helpen met het samenstellen van de rouwkaart. Hierdoor weet u zeker dat u niets vergeet en dat alle benodigde informatie op de kaart komt te staan. Er zijn echter ook mensen die geen uitvaartverzorger in dienst nemen, omdat ze het liever willen regelen.

naam overledene

Wie is er overleden?

Op de rouwkaart komt sowieso te staan wie er overleden is. Soms wordt er ook verteld waar deze persoon aan overleden is. U kunt het persoonlijk maken, bijvoorbeeld ‘fantastische oma’, maar dit hoeft niet.

ondertekende rouwkaart

Ondertekend

De rouwkaart wordt vervolgens ondertekend door de naaste familie. Altijd als eerste de weduwe of weduwnaar en daarnaar eventueel de ouders, kinderen en kleinkinderen. Overige familieleden, zoals broers, zussen, neefjes en nichtjes, worden alleen vermeld indien de nabestaanden dit graag willen.

datum en locatie rouwkaart

Datum en locatie op de rouwkaart

Natuurlijk moet de datum op de rouwkaart niet ontbreken. Vertel wanneer de crematie of begrafenis is en leg ook uit waar de mensen moeten zijn. Als het lichaam ergens ligt opgesteld en mensen hierheen kunnen gaan, dan kunt u dit ook vermelden op de rouwkaart. Indien er een condoleance is, kan deze uiteraard ook op de rouwkaart worden vermeld.

gedicht rouwkaart

Toepasselijk gedicht

Op de rouwkaart kan een gedicht of een spreuk worden geschreven. Soms past dit perfect bij de persoon die overleden is. Er zijn online allerlei gedichten te vinden die u hiervoor kunt gebruiken en waar ongetwijfeld iets bij zit waar u wat mee kunt. Wanneer er iemand in uw omgeving is die gedichten schrijft, zou u hem of haar ook om advies kunnen vragen.