De rouwstoet: welke regels gelden er?

Laatst bijgewerkt:
Geschreven door: Mabelle Abraham
Leestijd: 2 Minuten

*deze pagina is onder constructie

april 26, 2017 by Suzanne Peters

Een rouwstoet kan worden gehouden wanneer iemand is overleden. Een groep auto’s rijden dan achter elkaar aan. Er kan ook gebruik worden gemaakt van een koets met paarden. Wat zijn nou eigenlijk de regels van een rouwstoet?

Waarom een rouwstoet?

Er kan gekozen worden voor een rouwstoet om afscheid te kunnen nemen van een overleden dierbare op een andere plek dan waar de uitvaart is. Bijvoorbeeld bij het huis waar de overleden persoon heeft gewoond. Je rijdt hier dan met de rouwstoet langs om afscheid te kunnen nemen van je dierbare. Voorop rijdt altijd de rouwwagen of de rouwkoets en daarna volgt de rest. Vroeger stonden veel mensen op straat even stil wanneer er een rouwstoet voorbij kwam. Ze zetten hun hoed af en lieten op die manier zien dat ze meeleefden met de nabestaanden. Tegenwoordig is dit een stuk minder gebruikelijk en zijn mensen vooral druk en onderweg. Het straatbeeld is natuurlijk ook behoorlijk veranderd en mensen hebben er geen tijd meer voor om even stil te staan bij het verlies van een ander. Dit neemt niet weg dat het voor veel mensen nog steeds heel confronterend en pijnlijk is en dat veel mensen ook schrikken als ze een rouwstoet zien.

Regels voor de rouwstoet

Het is belangrijk dat een rouwstoet te herkennen is. Dit wordt gedaan met vlaggen. De volgauto’s moeten zwarte vlaggen met een witte streep erop. Alle auto’s uit de rouwstoet dienen achter elkaar te rijden. Dit geldt voor gehuurde volgauto’s, maar ook voor particuliere personenauto’s. Ieder voortuig met de vlaggen hoort bij de stoet. De wagens moeten proberen redelijk dicht op elkaar te rijden, zodat er niet iemand voorbij of tussen kan komen.  Meestal wordt er niet heel hard gereden en Ook blijft de stoet op dezelfde volgorde rijden, dus mensen halen elkaar onderling niet in. Vooraf wordt er dus bepaald wie er voorop rijdt en wie achteraan.

Verkeersregels

Voor een rouwstoet gelden verschillende verkeersregels. Bij een gelijkwaardige kruising mag je de rouwstoet niet doorkruizen. Bij een voorrangsweg mag dit in principe wel, maar vaak wordt dit niet als netjes gezien. In de meeste gevallen is het beter om toch even te wachten, om op die manier je respect te tonen. Je hebt dus in veel gevallen als je zelf in een rouwstoet rijdt voorrang. Let er echter op dat je deze voorrang niet altijd krijgt. Je blijft deelnemer aan het verkeer en andere verkeersgebruikers zijn wellicht niet goed op de hoogte van de regels. Let er op dat je als bestuurder sowieso altijd voorrang moet verlenen op bijvoorbeeld een rotonde. Ook moet je altijd stoppen bij rood licht.

Mag iedereen meedoen aan een rouwstoet?

Doorgaans bepalen de nabestaanden wie er mee mag rijden in een rouwstoet. Het is dus niet de bedoeling om zelf ook mee te rijden. Sowieso mis je dan natuurlijk ook de vlaggen. Het is vooral belangrijk dat je respect toont voor de nabestaanden. Als zij je er niet bij willen hebben en de stoer voor een bepaald aantal mensen willen hebben, dan moet je je daar gewoon bij neerleggen.

Is een rouwstoet verplicht?

Een rouwstoet wordt alleen gedaan wanneer de nabestaanden dit willen. Voor sommigen is het een fijne manier om de overleden persoon nog langs belangrijke plaatsen te laten komen, zoals het huis waar hij of zij altijd woonde. Voor andere nabestaanden is het juist te zwaar en te emotioneel. Bepaal als nabestaanden wat voor jullie de beste manier is en waar jullie je het meest prettige bij voelen. Alleen zo kan het een uitvaart worden waar jullie allebei achterstaan.