Als er iemand in uw omgeving zelfdoding heeft gedaan, kan dit heel zwaar voor u zijn. U kan hier erg veel rouwen om deze situatie en u voelt zich misschien zelfs schuldig. Hoe kan u omgaan met dit rouwproces? Welke tips zijn hier zoal voor? Hoe gaat u verder?
Zelfdoding
Bij zelfdoding – ook vaak zelfmoord genoemd – kiest iemand er zelf voor om uit het leven te stappen. Dit kan op allerlei manieren worden gedaan. Vaak is het onaangekondigd. Hierdoor kan het een enorme schok zijn voor de nabestaanden. Soms wordt er een briefje achter gelaten, maar dit is zeker niet altijd het geval. Mensen stappen vaak uit het leven als ze het echt niet meer zien zitten, bijvoorbeeld wanneer er sprake is van een depressie of een chronische ziekte. Zelfdoding kan heel pijnlijk en vervelend zijn voor de nabestaanden.
Onbegrip
Voor nabestaanden is er vaak sprake van veel onbegrip. Lang niet altijd was het duidelijk dat iemand niet gelukkig was, omdat deze persoon een masker voorhield. Hierdoor kan het heel moeilijk zijn om te begrijpen waarom iemand uit het leven is gestapt. Door dit onbegrip is het moeilijk om te leren omgaan met de rouw en het verlies.
Schuldgevoel
Veel mensen hebben ook erg veel last van een schuldgevoel. Zij denken dat ze iets hadden kunnen doen om de zelfdoding te voorkomen, ook al is dit meestal niet het geval. Het is hierdoor erg moeilijk om het verlies te accepteren.
Geen afscheid kunnen nemen
Een ander probleem waar nabestaanden na een zelfdoding mee te maken kunnen hebben, is het gevoel dat zij geen afscheid hebben kunnen nemen van hun dierbare. Dit kan een schrijnend gevoel geven.
Hoe kan u hiermee omgaan?
Hoe kan u nou eigenlijk het best met dit verlies omgaan? Het kan heel erg lastig zijn. Net als bij ‘normale rouw’ kan de rouw bij iemand die zelfdoding heeft gedaan lang duren en heel pijnlijk zijn. Hieronder staan een aantal tips die u wellicht kunnen helpen bij de rouwverwerking.
- Probeer voor voldoende afleiding te zorgen.
- Ga het huis uit.
- Doe aan sport.
- Probeer uzelf te vermaken.
- Besef dat het niet uw schuld is.
- Zoek professionele hulp.
- Praat met lotgenoten.
Op andere gedachten komen
Als u rouwt, is het soms goed om op andere gedachten te komen. Probeer voor voldoende afleiding te zorgen. Ga het huis uit, doe aan sport en probeer uzelf op de één of andere manier een beetje te vermaken. Het is ook belangrijk om te beseffen dat het niet uw schuld is. Probeer deze gedachtes een beetje los te laten, hoe moeilijk dat ook kan zijn.
Professionele hulp
Wanneer u iemand bent verloren aan zelfdoding, is het niet gek als de rouwverwerking moeizaam gaat. In veel gevallen kan het helpen om professionele hulp te zoeken. Dit kan een maatschappelijk werker of therapeut zijn. Misschien doet u dit liever niet. Veel mensen vinden het namelijk niet prettig om met een onbekende over hun problemen en emoties te spreken. Toch kan het zeker de moeite waard zijn. Vaak is het juist fijn om met iemand te spreken die u niet goed kent, zodat u echt alles kan uitspreken zonder iemand te kwetsen. Ook kan professionele hulp u helpen om zaken vanuit een ander daglicht te bekijken. U krijgt namelijk oefeningen en tips mee om met het verdriet om te kunnen gaan.
Lotgenoten
Soms is het heel prettig om te weten dat u niet de enige bent die rouwt. Er zijn veel nabestaanden die ook iemand zijn verloren aan zelfdoding. Het kan erg helpen om met deze mensen te praten. Zij weten precies hoe het is en juist die herkenning kan heel prettig zijn. Ook kunnen jullie elkaar helpen om door het rouwproces te komen en kunnen tips van een lotgenoot heel waardevol zijn. U kan online kijken of er lotgenoten zijn, maar het is ook mogelijk om bij een therapeut te informeren. Hij of zij weet misschien ook goed waar u terecht kan om lotgenoten te vinden.