Rouwverwerking na zelfdoding

Suzanne Peters

Als er iemand in je omgeving zelfdoding heeft gedaan, dan kan dit heel zwaar voor je zijn. Je kunt erg veel rouwen om deze situatie, en je zelfs heel schuldig voelen. Hoe kun je omgaan met dit rouwproces? Welke tips zijn hier zoal voor? Hoe kun je met dit verdriet omgaan?

Zelfdoding

Bij zelfdoding – ook vaak genoemd als zelfmoord – kiest iemand er zelf voor om uit het leven te stappen. Dit kan op allerlei manieren worden gedaan. Vaak is het onaangekondigd en hierdoor kan het een enorme schok zijn voor de nabestaanden. Soms wordt er een briefje achter gelaten, maar dit is zeker niet altijd het geval. Mensen stappen vaak uit het leven als ze het echt niet meer zien zitten, bijvoorbeeld wanneer er sprake is van een depressie of een chronische ziekte. Zelfdoding kan heel pijnlijk en vervelend zijn voor de nabestaanden.

Onbegrip

Voor nabestaanden is er vaak sprake van veel onbegrip. Lang niet altijd was het duidelijk dat iemand niet gelukkig was, omdat deze persoon een masker voorhield. Hierdoor kan het heel moeilijk zijn om te begrijpen waarom iemand uit het leven is gestapt. Door dit onbegrip is het moeilijk om te leren omgaan met de rouw en je verlies.

Schuldgevoel

Veel mensen hebben ook erg veel last van een schuldgevoel. Ze denken dat ze iets hadden kunnen doen om het te voorkomen. Het is hierdoor erg moeilijk om het verlies te accepteren.

Geen afscheid kunnen nemen

Een ander probleem waar nabestaanden na een zelfdoding mee te maken hebben, is dat ze het gevoel hebben dat ze geen afscheid konden nemen. Dit kan een heel schrijdend gevoel geven.

Hoe kun je hiermee omgaan?

Hoe kun je hier nou eigenlijk mee omgaan? Het kan heel erg lastig zijn, net als bij normale rouw, kan de rouw bij iemand die zelfdoding heeft gedaan, lang duren en heel pijnlijk zijn. Probeer voor voldoende afleiding te zorgen. Ga het huis uit, doe aan sport en probeer jezelf op de een of andere manier een beetje te vermaken. Het is ook belangrijk om te beseffen dat het niet jouw schuld is. Probeer deze gedachtes een beetje los te laten, hoe moeilijk dat ook kan zijn.

Professionele hulp

Het is niet gek wanneer het moeizaam gaat met de rouwverwerking wanneer je iemand bent verloren aan zelfdoding. In veel gevallen kan het helpen om professionele hulp te zoeken. Dit kan een maatschappelijk werker of een therapeute zijn. Misschien doe je dit liever niet. Er zijn veel mensen die het niet prettig vinden om met een onbekende over hun problemen of emoties te praten, maar het is zeker de moeite waard. Soms kan het juist vooral fijn zijn om met iemand te praten die je niet kent, zodat je echt alles kunt zeggen zonder mensen te kwetsen. Ook kan professionele hulp je helpen om zaken vanuit een ander daglicht te bekijken. Je krijgt oefeningen en tips om met je verdriet om te kunnen gaan.

Lotgenoten

Soms is het heel prettig om te weten dat je niet de enige bent die rouwt. Er zijn veel nabestaanden die ook iemand zijn verloren aan zelfdoding. Het kan erg helpen om met dit soort mensen te praten. Zij weten precies hoe het is en juist die herkenning kan heel prettig zijn. Ook kunnen jullie elkaar helpen om door het rouwproces te komen en kunnen tips van een lotgenoot heel waardevol zijn. Je kunt online kijken of er lotgenoten zijn, maar het is ook mogelijk om bij een therapeut te informeren. Hij of zij weet misschien ook goed waar je terecht kunt om lotgenoten te vinden.