Ruzie en problemen tijdens het organiseren van een uitvaart

Suzanne Peters

Je kent het probleem misschien wel. Tijdens het organiseren van uitvaart kun je onderling ruzie of problemen hebben. Dit komt vooral voor wanneer nabestaanden het niet helemaal eens zijn over de organisatie. Wel of geen bloemen? Kledingvoorschriften of niet? Dit kunnen voor problemen zorgen. Hoe ga je hier op een volwassen manier mee om?

Allerlei ruzies en problemen bij een uitvaart

Er kunnen allerlei ruzies en problemen ontstaan tijdens een uitvaart. Dit kan erg vervelend zijn, omdat iedereen het doorgaans niet verkeerd bedoelt. Iedereen wil immers op een fijne en goede manier afscheid kunnen nemen van hun dierbare. En juist daarom is het zo gevoelig en kan een irritatie al snel uitdraaien tot een enorme ruzie. Het beeld dat jij hebt van een goede uitvaart, kan immers verschillen van het beeld van een ander. Dit soort ruzies en problemen wil je natuurlijk liever niet wanneer je een goede uitvaart organiseert. Hoe kun je problemen voorkomen?

Hulp van een uitvaartondernemer

Een uitvaartovernemer – ook wel een begrafenisondernemer – is een goede manier om ervoor te zorgen dat de organisatie van een uitvaart goed verloopt. Het is iemand die helpt met het organiseren en die rekening houdt met talloze zaken, waar je zelf misschien niet meteen aan had gedacht. Een uitvaartondernemer weet meestal wat het beste is in bepaalde situaties en kan hierdoor een belangrijke factor zijn bij de organisatie van een uitvaart. Zijn adviezen kunnen erg helpen wanneer de nabestaanden het niet eens zijn met elkaar.

Zijn er alternatieven?

Stel, jullie zijn het echt niet eens over iets. Bijvoorbeeld de een wil geen bloemen en de ander juist wel. Is er dan een tussenweg mogelijk? Misschien kan er dan worden bepaald om enkel een bos bloemen op de kist te leggen. Er kunnen ook totaal andere opties zijn, dus bekijk de alternatieven eens goed. Misschien kunnen jullie iets vinden waar iedereen tevreden mee is.

Tel even tot tien

Het is goed mogelijk dat je het niet eens bent met de mening van een ander. Bedenk je goed dat de ander het ook allemaal op een goede manier wilt regelen. Soms kan het zelfs zo zijn dat de uitvaart voor de ander veel belangrijker is dan voor jou. Vraag je dan af of jouw mening echt zo belangrijk is en doe af en toe ook wat water bij de wijn. Dit maakt het iets gemakkelijker om afscheid te nemen. Tel gewoon even tot tien, bedenk of het echt zo erg is als jij je zin niet krijgt en roep niet direct van alles. Dit kan soms voorkomen dat een ruzie of irritatie escaleert.

Maak geen ruzie tijdens de uitvaart

Het laatste wat je wil is ruzie maken tijdens een uitvaart. De uitvaart is voor de aanwezigen een moeilijk moment en het laatste wat je wil is dat er op deze dag allerlei ruzies worden gemaakt of irritaties worden uitgesproken. Misschien gebeurt er op deze dag iets waar je totaal niet achter staat. Dat is vervelend, maar het wordt allemaal nog lastiger wanneer je dit tijdens de uitvaart probeert op te lossen. Zorg ervoor dat je dit altijd voorkomt.

 

Hulp bij geschillen

Kom je er toch niet uit? Dan kun je hulp vragen. Er zijn meerdere instanties die hulp bieden bij geschillen om een uitvaart goed en professioneel te organiseren. Ook is er een speciale ombudsman voor wanneer je problemen hebt met een uitvaartondernemer of een uitvaartcentrum. Deze ombudsman kan je helpen om dit soort problemen op te lossen.