Ruzie in de familie bij een uitvaart

Laatst bijgewerkt:
Geschreven door: Suzanne Peters
Leestijd: 3 Minuten

U kent het probleem misschien wel. Tijdens het organiseren van uitvaart kunt u onderling ruzie of problemen hebben. Dit komt vooral voor wanneer nabestaanden het niet helemaal eens zijn over de organisatie. Wel of geen bloemen? Kledingvoorschriften of niet? Dit kunnen voor problemen zorgen. Hoe gaat u hier op een volwassen manier mee om?

Ruzies en problemen bij een uitvaarten

Er kunnen allerlei ruzies en problemen ontstaan tijdens een uitvaart. Dit kan erg vervelend zijn, omdat iedereen het doorgaans niet verkeerd bedoelt. Iedereen wil immers op een fijne en goede manier afscheid kunnen nemen van hun dierbare. En juist daarom is het zo gevoelig en kan een irritatie al snel uitdraaien tot een enorme ruzie. Het beeld dat jij hebt van een goede uitvaart, kan immers verschillen van het beeld van een ander. Dit soort ruzies en problemen wilt u natuurlijk liever niet wanneer u een goede uitvaart organiseert. Hoe kunt u problemen voorkomen?

Tips

Stap 1: Zie het als een moment om dichter tot elkaar te komen

Stap 2: Sluit niemand van de familie buiten

Stap 3: Tel even tot tien

Stap 4: Maak geen ruzie tijdens de uitvaart

Hulp van een uitvaartondernemer

Een uitvaartovernemer, ook wel een begrafenisondernemer, is een goede manier om ervoor te zorgen dat de organisatie van een uitvaart goed verloopt. Het is iemand die helpt met het organiseren en die rekening houdt met talloze zaken, waar u zelf misschien niet meteen aan had gedacht. Een uitvaartondernemer weet meestal wat het beste is in bepaalde situaties en kan hierdoor een belangrijke factor zijn bij de organisatie van een uitvaart. Zijn adviezen kunnen erg helpen wanneer de nabestaanden het niet eens zijn met elkaar.

Zijn er alternatieven?

Stel, jullie zijn het echt niet eens over iets. Bijvoorbeeld de een wil geen bloemen en de ander juist wel. Is er dan een tussenweg mogelijk? Misschien kan er dan worden bepaald om enkel een bos bloemen op de kist te leggen. Er kunnen ook totaal andere opties zijn, dus bekijk de alternatieven eens goed. Misschien kunnen jullie iets vinden waar iedereen tevreden mee is.

Tel even tot tien

Het is goed mogelijk dat u het niet eens bent met de mening van een ander. Bedenk u goed dat de ander het ook allemaal op een goede manier wilt regelen. Soms kan het zelfs zo zijn dat de uitvaart voor de ander veel belangrijker is dan voor u. Vraag u zich dan af of uw mening echt zo belangrijk is en doe af en toe ook wat water bij de wijn. Dit maakt het iets gemakkelijker om afscheid te nemen. Tel gewoon even tot tien, bedenk of het echt zo erg is als u uw zin niet krijgt en roep niet direct van alles. Dit kan soms voorkomen dat een ruzie of irritatie escaleert.

Maak geen ruzie tijdens de uitvaart

Het laatste wat u wil is ruzie maken tijdens een uitvaart. De uitvaart is voor de aanwezigen een moeilijk moment en het laatste wat u wil is dat er op deze dag allerlei ruzies worden gemaakt of irritaties worden uitgesproken. Misschien gebeurt er op deze dag iets waar u totaal niet achter staat. Dat is vervelend, maar het wordt allemaal nog lastiger wanneer u dit tijdens de uitvaart probeert op te lossen. Zorg ervoor dat u dit altijd voorkomt.

Hulp bij geschillen

Komt u er toch niet uit? Dan kunt u hulp vragen. Er zijn meerdere instanties die hulp bieden bij geschillen om een uitvaart goed en professioneel te organiseren. Ook is er een speciale ombudsman voor wanneer u problemen heeft met een uitvaartondernemer of een uitvaartcentrum. Deze ombudsman kan u helpen om dit soort problemen op te lossen.

ruzie bij uitvaart