Sociale netwerken en overlijden

Laatst bijgewerkt:
Geschreven door: Suzanne Peters
Leestijd: 2 Minuten

Tegenwoordig zit iedereen wel op social media. Hoe ga je ermee om als iemand overlijdt? Wat doe je met deze accounts?

Social Media

Er zijn talloze social media websites. Er zijn verschillende manieren om met de accounts om te gaan van de persoon die overleden is.  Je kunt de accounts laten bestaan, als een soort aandenken, maar het is ook mogelijk dit te sluiten. Iedere social media website heeft hier een ander protocol voor.  Het is raadzaam te lezen hoe dit werkt en wat er gedaan moet worden om een account te sluiten of bijvoorbeeld in rouwstatus te zetten (Facebook heeft bijvoorbeeld deze optie).

Inloggegevens

Het kan zijn dat de nabestanden beschikken over de inloggegevens. In dit geval is het heel gemakkelijk om ook op social media bekend te maken dat iemand overleden is. Dit kan dan door middel van een bericht, waarmee meteen alle online connecties weten wat er is gebeurd.

Geen inloggegevens?

Voor nabestaanden kan het heel lastig zijn om de inloggegevens te pakken te krijgen. Het is wel mogelijk, maar houd er rekening mee dat dit veel tijd en moeite kan kosten. Doorgaans heeft ieder social media bedrijf wel een pagina met informatie over het verwijderen van een account. Je kunt met deze afdeling contact opnemen of kijken hoe ze te werk gaan bij een overlijden.

Het is zeer persoonlijk

Het is natuurlijk zeer persoonlijk of je een social media-account wilt laten bestaan of niet. Ook is het persoonlijk of er een melding op wordt geplaatst. Het is ook erg afhankelijk van de persoon in kwestie. Was de overleden persoon erg actief op social media en had het ook daar veel contacten? Dan kan het goed zijn om een melding van overlijden te plaatsen. Zo is iedereen meteen op de hoogte. Bespreek met de nabestaanden wat het gemakkelijkste en beste is in dit geval en maak samen een besluit. De uitvaartondernemer kan hier eventueel bij helpen.