Graven en grafstenen

Laatst bijgewerkt:
Geschreven door: Mabelle Abraham
Leestijd: 4 Minuten

Als iemand komt te overlijden, moet deze persoon worden begraven. Er zijn verschillende soorten graven waaruit u kan kiezen. Bij dit graf wordt vaak ook een grafsteen geplaatst. Welke graven zijn er? Hoe zoekt u de juiste grafsteen uit?

Soorten graven

Na een begrafenis of crematie wordt de overledene naar een rustplaats gebracht. Hierbij kan u kiezen uit verschillende soorten graven. Welk graf u kiest, is afhankelijk van de voorkeuren en het eventuele budget. Hieronder nemen we de mogelijkheden door.

Algemeen graf

Een algemeen graf is doorgaans een graf waarin meerdere mensen begraven zijn. Deze mensen kennen elkaar niet, maar zijn toevallig vlak na elkaar overleden. De volgorde hiervan wordt bepaald op basis van de overlijdensdatum. U kan dus niet kiezen waar uw dierbare komt te liggen. Tien jaar na het overlijden van de laatste persoon die hierin wordt begraven, zal het graf worden geruimd. Dit is wettelijk vastgesteld. Algemene graven zijn doorgaans vrij goedkoop.

Particulier graf

Bij een particulier graf wordt een graf voor een bepaalde periode gehuurd. Dit kan een aantal jaar zijn. Daarna is het soms mogelijk om deze termijn te verlengen, maar de regels hiervan zijn bij iedere begraafplaats anders. Dit grafsoort wordt ook wel een familiegraf of koopgraf genoemd.

Eeuwig graf

Ten slotte kan u ook kiezen voor een eeuwig graf. Een eeuwig graf wordt gekocht en kan voor altijd worden gebruikt. Alleen wanneer de begraafplaats ophoudt met bestaan, wordt het graf weggehaald. Dit grafsoort is nog niet op iedere begraafplaats beschikbaar. Bovendien moet u doorgaans rekening houden met hoge kosten. Ook zal niet iedere uitvaartverzekering dit graf dekken. Daar zal u goed op moeten letten.

Een grafsteen uitzoeken

Wanneer u een grafsoort heeft gekozen, moet er vervolgens worden gekeken naar een grafsteen voor op het graf. Dit kan een lastige opgave zijn, maar bij veel natuursteenbedrijven staan vaak al mooie kant-en-klare grafmonumenten klaar die u alleen nog hoeft te personaliseren met tekst en tekstkleuren. U kan er ook voor kiezen zelf een steen of gedenkmonument te ontwerpen met een ontwerper. De keuze is aan geheel aan de nabestaanden of staat verwerkt in het testament van de overleden.

Vandaag de dag is er een ruime keuze aan steensoorten, bewerkingen en decoraties. Niet alleen de vorm van de steen is belangrijk, maar ook het type steen dat u kiest. Hieronder staat meer informatie over de verschillende natuurstenen en decoratieve mogelijkheden.

Granieten grafmonument

Graniet is tegenwoordig de meest gebruikte steensoort voor grafmonumenten. Dit komt doordat de steen relatief goedkoop en enorm sterk is. Vooral in Nederland komt dit erg goed uit door het natte weer. De steen is namelijk vochtbestendig, maar ook duurzaam, zuurbestendig, vorstbestendig en slijtvast. Graniet wordt niet alleen gebruikt voor grafstenen, maar ook voor buitenmonumenten en sierbestrating.

graf graniet

Graniet wordt in verschillende landen gewonnen en komt voor in veel verschillende kleuren en motieven. De meeste soorten hebben echter de kleur grijs of bruin als basis, maar ook andere tinten komen voor. Er zijn dus vele mogelijkheden.

Gezoet, geschuurd of gepolijst

Granietsteen is van zichzelf vrij korrelig, maar kan op diverse manieren worden bewerkt om het glad te maken. Het natuursteen kan op drie manieren worden bewerkt met schuur- en polijstschijven. Allereerst is er gezoet graniet, dat is een matglans. De steen kan ook gepolijst worden, zodat u een hoogglans steen krijgt. Ten slotte kiezen veel mensen voor een ruwe steen. Elk soort steen reflecteert het licht weer net even anders, dat bijdraagt aan het bijzondere karakter van dit natuurproduct. Daardoor is graniet doorgaans leverbaar in verschillende soorten en kleuren.

Marmeren grafmonument

Als u voor een licht gekleurd grafmonument wil gaan, komt u al snel uit op marmer. Marmer is een unieke en stijlvolle natuursteen die door de loop der eeuwen door veel volkeren is gebruikt voor het bouwen van indrukwekkende gebouwen en monumenten. Het is een kalksteen die zachter en kwetsbaarder is dan graniet.

Dit is iets om rekening mee te houden. Meer dan 80 procent van alle marmersoorten is wel vorstbestendig en net als bij graniet zijn er verschillende soorten waaruit u kan kiezen.

Hardstenen grafmonument

Grafstenen kunnen ook van hardsteen worden gemaakt. Dit is een bekende en vaak toegepaste natuursteen. Vooral Belgisch hardsteen, een bewerkbare kalksoort, wordt vaak in Nederland gebruikt. Deze steen kan goed worden versierd en er kunnen lijnen in gegraveerd of gestraald worden. Belgisch hardsteen is wel een zachtere steensoort dan graniet en daardoor kwetsbaarder.

hardstenen grafsteen

Decoraties en ornamenten

Behalve de vorm en de steensoort kan u het graf ook op verschillende andere manieren decoreren. Denk daarbij aan gedenktekens, decoraties en ornamenten. U kan bijvoorbeeld beeldjes en foto’s op de steen zetten of lantaarns ophangen. Daar bent u doorgaans geheel vrij in, zodat u de grafsteen geheel naar wens van de nabestaanden en overledene kan decoreren.