Wanneer een dierbare van u overlijdt, is het tijdens de uitvaart vaak mogelijk om te spreken. Als u spreekt, vertelt u doorgaans over het leven van de overledene en de band die jullie met elkaar hadden. Het kan soms lastig zijn om deze toespraak te houden. Hoe kan u goed spreken tijdens een uitvaart?
7 tips voor spreken tijdens een uitvaart
Spreken op een uitvaart kan zwaar zijn. Toch vinden nabestaanden het vaak eervol om over hun dierbare te spreken. Om u daarbij op weg te helpen, staan hieronder in het kort zeven tips voor spreken tijdens een uitvaart.
Het doel van de toespraak
Allereerst is het goed om duidelijk te hebben wat het doel van uw toespraak is. Wil u wat zeggen over de persoon en herinneringen naar boven brengen? Of wil u zich juist richten op de mensen in de zaal en hen raken of juist aan het lachen brengen? Wanneer u weet wat u met de toespraak wil bereiken, is het makkelijk om de tekst te schrijven en loopt u minder snel vast.
Werk een thema uit
Het kan handig zijn om te denken welk thema u wil aanhouden tijdens de speech. Het kan ook zijn dat u meerdere thema’s kiest. Denk bijvoorbeeld aan belangrijke gebeurtenissen in het leven van de overledene. Deze kunnen een goed aanknopingspunt voor een mooi verhaal vormen, waaruit u en alle anderen troost kunnen halen.
Schrijf de tekst uit
Wanneer u spreekt tijdens een uitvaart, is het aan te raden om de tekst in handen te hebben. Schrijf deze daarom volledig, woord voor woord op. Zelfs wanneer u een ervaren spreker bent, is dit belangrijk. Speechen tijdens een uitvaart is namelijk niet eenvoudig. U kan emotioneel worden en over woorden struikelen. Hierdoor kan het zijn dat u de draad van het verhaal kwijtraakt en vergeet wat u wilde zeggen. Dit wil u natuurlijk het liefst voorkomen, maar vergeet niet: overweldigd raken is menselijk.
Schrap delen uit de tekst
Mensen zijn geneigd dingen vaak dubbel op te schrijven en schrijven soms vreemd gevormde zinnen op zonder dat ze dat door hebben. Lees de tekst daarom een aantal keer goed door en haal weg wat overbodig is. Neem uzelf ook eens op, zodat u weet hoe lang de tekst is. Probeer de tekst niet te lang te maken, zodat het niet teveel voor u wordt.
Goede opening en afsluiting
Als u streeft naar een sterke tekst, zijn een mooie opener en strakke afsluiting belangrijk. Met een goede opening trekt u namelijk de aandacht van de luisteraars. Dit kan fijn zijn voor u als spreker. Uiteraard kan u deze op een briefje noteren. U hoeft het niet uit uw hoofd te doen. Bedenk echter wel dat u geen professional hoeft te zijn. Niemand zal het u kwalijk nemen als u geen perfecte tekst heeft.
Oefen hardop
Ter voorbereiding is het goed om de tekst een aantal keer hardop voor te lezen. Zo weet u of de tekst lekker loopt en of u stukken beter kan aanpassen. Ook raakt u er dan aan gewend, waardoor het makkelijker wordt om de speech daadwerkelijk te houden. U zou kunnen oefenen voor een aantal andere nabestaanden, als u dat prettig vindt. Zij kunnen tips en aanwijzingen geven wanneer gewenst.
Ontspan tijdens de uitvaart
Als u gespannen bent, wordt spreken voor een groep vaak alleen maar lastiger. Probeer daarom te ontspannen tijdens de uitvaart. Neem de tijd wanneer u voor de groep gaat staan, maak het uzelf niet te lastig, adem diep in en neem ook gerust een slok water. U moet zich comfortabel voelen en de speech hoeft niet perfect te zijn. Onthoud dat vooral.
Emoties zijn niet erg
Een uitvaart is geen makkelijke gebeurtenis en spreken voor een groep kan voornamelijk in deze situatie overweldigend zijn. Het zou dan ook niet raar zijn als u tijdens de speech emotioneel wordt. Daar zou niemand raar van opkijken. Wees dan ook niet te streng voor uzelf als u merkt dat u het moeilijk krijgt. Emoties mogen er zijn, zeker tijdens een uitvaart.
Praat alleen wanneer u dat wil
Zoals is genoemd, is een uitvaart een zware gebeurtenis voor iedereen die daarbij betrokken is. Het kan dan ook zijn dat u helemaal niet wil spreken. Als anderen graag willen dat u dat wel doet, maar u zich daar niet prettig bij voelt, moet u zich niet laten dwingen. Niet iedereen vindt het fijn om voor een groep te spreken en iedereen rouwt op zijn of haar eigen manier. Gezonde spanning en angst zijn daarentegen normaal, dus laat u zich daardoor ook niet gelijk tegenhouden, maar besluit alleen dat u een toespraak houdt als u dat ook echt zelf wil.