Tips om te spreken tijdens een uitvaart

Suzanne Peters

Tijdens een uitvaart is het mogelijk om te spreken. Wanneer je een toespraak houdt, vertel je doorgaans over het leven van de persoon die overleden is, of over de band die jullie hadden. Hoe kun je goed spreken tijdens een uitvaart?

Wat wil je bereiken met de toespraak?

Wat wil je bereiken met de toespraak die je tijdens de uitvaart geeft? Wil je iets zeggen over de persoon of wil je vooral iets zeggen tegen de mensen in de zaal? Misschien wil je je richten op de familie. En misschien wil je mensen raken of juist laten lachen. Wanneer je weet wat je doel is, dan kun je gemakkelijker een goede toespraak schrijven en loop je minder snel vast.

Werk een thema uit

Het kan handig zijn om te bedenken welk thema je wilt gebruiken voor je speech. Misschien heb je meerdere thema’s die je uit wilt werken. Schrijf op wat je ongeveer wilt vertellen, zodat je een goed beeld hebt van de speech die je wilt geven.

Schrijf de tekst op

Wanneer je moet spreken tijdens een uitvaart, is het uit te raden om de tekst volledig op te schrijven. Woord voor woord dus. Ook wanneer je een ervaren spreker bent, is dit erg belangrijk. Je kunt namelijk emotioneel worden tijdens de toespraak, waardoor je niet meer goed kunt herinneren wat je precies wilde zeggen.

Schrap gedeeltes uit de tekst

We schrijven vaak dingen dubbel en hebben dat niet door als we dat voor het eerst schrijven. Lees de tekst voor je toespraak goed door en haal weg wat overbodig is. Kijk ook eens hoe lang het duurt om de tekst voor te lezen. Als dit te lang duurt is het ook belangrijk om te schrappen. Probeer niet langer dan een paar minuten te praten.

Goede opening en afsluiting

Zorg dat je ook een mooie opening en afsluiting hebt voor je speech. Dit kan ervoor zorgen dat mensen die luisteren extra focus hebben. Dit kan voor jou al spreker ook weer fijn zijn. De opening en afsluiter kun je ook noteren op je briefje.

Oefen hardop

Oefen een aantal keer hardop. Zo weet je hoe de tekst loopt en ben je er meer bekend mee. Dit maakt het ook gemakkelijker tijdens het praten. Je weet immers al een beetje wat je gaat zeggen. Eventueel kun je ook alvast voor een paar nabestaanden praten als oefening. Zij kunnen je dan misschien nog wat tips geven voor je toespraak.

Ontspan tijdens de uitvaart

Ontspan tijdens de uitvaart en wanneer je moet spreken. Wanneer je gespannen bent, wordt het alleen maar moeilijker om de woorden goed uit te spreken. Neem ook gewoon de tijd voordat je begint. Leg netjes de papieren neer, adem even diep en neem een slot water. Begin niet meteen omdat je bang bent dat er een vervelende stilte valt.

Emoties zijn niet erg

Een uitvaart is geen gemakkelijke gebeurtenis en het zou dan ook niet raar zijn als je emoties je overmeesteren tijdens je toespraak. Niemand zal je daar raar op aankijken, dus wees ook zeker niet te streng voor jezelf als je het zichtbaar moeilijk hebt met de toespraak.  Emoties mogen er zijn, zeker tijdens een uitvaart en daar hoef je je niet voor te schamen.

Praat alleen wanneer je dat wilt

Het kan zijn dat anderen graag willen dat je een spreekt tijdens een uitvaart, terwijl je er zelf een minder goed gevoel over hebt. Het is belangrijk dat je alleen een woordje zegt wanneer het goed voor je voelt. Je moet je niet laten dwingen. Besluit dus alleen om een toespraak te doen wanneer je dit ook echt zelf wilt.