Uitvaart personaliseren

Laatst bijgewerkt:
Geschreven door: admin
Leestijd: 2 Minuten

De uitvaart personaliseren en benieuwd naar de mogelijkheden daarvoor? Vroeg of laat komen we allemaal te overlijden, dus het is verstandig om daar al in een vroeg stadium een keer bij stil te staan. Het wordt steeds gebruikelijker om al ruim voor onze dood na te denken over de manier waarop we de uitvaart graag zouden laten plaatsvinden. Je hebt op dat moment nog de tijd om de uitvaart te personaliseren, bijvoorbeeld aan de hand van de uitvaartkist, de bloemen, de muziek, de kaarten of de urn indien je gecremeerd wilt worden.

Een bijzondere uitvaartkist

De uitvaartkist vormt in de meest letterlijke zin onze laatste rustplaats. Met een mooie kist kies je voor een waardig afscheid en bied je nabestaanden de mogelijkheid om op een bijzondere manier afscheid van je te nemen. Het is daarom de moeite waard om al eens goed na te denken over het type kist dat je wenst. Met name wanneer je een natura uitvaartverzekering hebt is de kans groot dat er standaard sprake zal zijn van een eenvoudige kist. Je kunt met de verzekeraar een afspraak maken om andere kisten te bespreken, zodat je daarvoor mogelijk een iets hogere premie kunt betalen. Het gaat maximaal om enkele euro’s per maand, waarvoor je zorgt voor een uitvaart naar je persoonlijke wens.

Bloemen en muziek

Uiteraard bestaan er ook tijdens de uitvaart zelf mogelijkheden om die te personaliseren, waarvoor je op voorhand al kunt aangeven waar je voorkeuren naar uitgaan. De bekendste keuze is die voor wel of geen bloemen. Ben je gek op bloemen of wil je daar aan de andere kant juist geen gebruik van maken? Het is heel gebruikelijk om dit op voorhand aan te geven, zodat hier bijvoorbeeld in de rouwkaarten rekening mee te houden valt.

Qua muziek weten veel mensen dat het mogelijk is om de uitvaart te personaliseren door bepaalde nummers aan te dragen die afgespeeld zullen worden. Het wordt echter ook steeds gebruikelijker om de muziek live te laten spelen. Een zanger of een band kan de muziek een stuk krachtiger overbrengen en er tijdens de uitvaart daarmee voor zorgen dat de nabestaanden kunnen stilstaan bij jouw mooie leven dat hen ontvallen is. Door hier al een keer goed over na te denken valt de uitvaart goed te personaliseren en komt het na jouw overlijden niet op de nabestaanden neer om deze zaken te regelen en daar keuzes in te maken.

Kaarten en de urn

Tenslotte kun je de uitvaart personaliseren door al op voorhand aan de verzekeraar of aan je waarschijnlijke nabestaanden door te geven hoe de kaarten eruit mogen zien, wat daar op moet komen te staan en aan wie die verzonden zullen worden. Het voelt voor veel mensen wat vreemd om daar al bij leven over na te denken, maar het voorkomt bij de nabestaanden veel moeilijke en pijnlijke keuzes.

Wil je graag gecremeerd worden? Door alvast een mooie urn uit te zoeken kun je er met een gepersonaliseerde uitvaart voor zorgen dat je nabestaanden waardig afscheid kunnen nemen en dat ze in een mooie urn voor je definitieve rustplaats kunnen zorgen. Zodra je dit goed geregeld hebt kun je rekenen op een gepersonaliseerde en waardige uitvaart, waar je de nabestaanden niet mee hoeft op te zadelen.