Uitvaartverzekering in natura en kapitaal

Laatst bijgewerkt:
Geschreven door: admin
Leestijd: 2 Minuten

Denkt u na over een uitvaartverzekering in natura of kapitaal? Het is verstandig om daar op voorhand goed over na te denken. De uitvaartverzekering in natura zorgt voor de verzorging van de uitvaart, de verzekeraar regelt de kist en de rouwkaarten zonder dat uw nabestaanden daar omkijken naar hebben. Een uitvaartverzekering in kapitaal levert een bedrag in geld op, dat de nabestaanden kunnen gebruiken om (bij een begrafenisondernemer) een uitvaart te organiseren.

Uitvaartverzekering in natura

De uitvaartverzekering in natura keert bij overlijden geen geldt uit, er is in plaats daarvan sprake van een uitkering in natura. Dat betekent dat de verzekeraar de plicht op zich neemt om de uitvaart te verzorgen. Dat gebeurt in samenwerking met een eigen begrafenisondernemer of door de uitvaart bij een andere ondernemer ‘in te kopen’. Het is op voorhand uiteraard mogelijk om uw wensen door te geven, bijvoorbeeld met betrekking tot de kist, de begrafenis of crematie, de kistdragers en de rouwkaarten. De premie van de uitvaartverzekering in natura is afhankelijk van het type kist dat u wenst en het aantal volgauto’s dat u wenst te gebruiken.

Een uitvaartverzekering kent over het algemeen een basisvariant met de minimale kosten om een reguliere uitvaart vorm te geven. Indien u aanvullende elementen wenst dient u er rekening mee te houden dat de premie op zal lopen, vooral wanneer er sprake is van een relatief korte looptijd. Het is wat dat betreft de moeite waad om de uitvaartverzekering in natura te vergelijken met die in kapitaal, op basis van het bedrag dat u nodig heeft om de uitvaart te laten verzorgen op de manier zoals u dat graag ziet. Voor de acceptatie voor de verzekering maakt het weinig uit, want bij vrijwel alle verzekeraars is de medische acceptatie een terugkerend fenomeen.

Uitvaartverzekering in kapitaal

Wilt u er liever voor zorgen dat uw nabestaanden de mogelijkheid hebben om een uitvaart voor u te organiseren? U kunt dan gebruik maken van de uitvaartverzekering in kapitaal. Bijkomend voordeel is dat zij de uitkering eventueel ook kunnen gebruiken om successierechten en andere belastingen te betalen, bij een uitvaartverzekering in natura is dat niet mogelijk. Wat dat betreft leidt de uitvaartverzekering in kapitaal tot de grootste mate van flexibiliteit. U dient er aan de andere kant rekening mee te houden dat uw nabestaanden na uw overlijden een emotionele klap dienen te verwerken, waardoor ze wellicht niet (goed) in staat zijn om ook de uitvaart op zich te nemen.

Een ander voordeel van de uitvaartverzekering in natura is dat u kunt rekenen op een scherpe premie, dankzij de scherpe inkoop door de uitvaartverzekeraars. Bovendien kunt u de betaalde premie of koopsom van een polis in aftrek nemen van de fiscus, in de vorm van een buitengewone last bij ziekte. Houd er aan de andere kant rekening mee dat u een natura polis over het algemeen niet af kunt kopen en dat u geen waarde opbouwt in box 3. Bovendien bent u met een uitvaartverzekering in natura gebonden aan de diensten van de uitvaartverzekeraar, indien u meer vrijheid wenst komen daar over het algemeen extra kosten bij. Het is niet zo dat de ene optie tot de goedkoopste uitvaartverzekering leidt en de ander niet. Voor beiden kunnen de premies zowel laag als hoog uitvallen, afhankelijk van de wensen.