Uitvaartverzorging

Laatst bijgewerkt:
Geschreven door: Milou Ros
Leestijd: 5 Minuten

Wanneer iemand komt te overlijden, wordt er een uitvaart georganiseerd. Bij de uitvaartverzorging komt veel kijken. Is er bijvoorbeeld een uitvaartverzekering geregeld? Schakelt u een uitvaartverzorger in en hoe kiest u dan een goede uit? Waar moet u allemaal rekening mee houden?

Uitvaart voor uw dierbare organiseren

Wanneer een dierbare overlijdt, regelen nabestaanden vaak een uitvaart om op een waardige manier afscheid te kunnen nemen. Volgens de Wet op de lijkbezorging hoort deze uitvaart binnen 36 tot maximaal 6 dagen na overlijden plaats te vinden. Bij het organiseren van een uitvaart komt veel kijken. Gaat u bijvoorbeeld voor een begrafenis of crematie? Waar wil u de uitvaart houden? Wat moet u nog meer regelen en wat zijn de bijkomende kosten? Dit alles moeten u en de andere nabestaanden goed regelen.

Uitvaartverzekering in kapitaal of natura

Heeft de overledene een uitvaartverzekering afgesloten? Dan heeft dat invloed op de uitvaart. Bij een kapitaal uitvaartverzekering wordt een bedrag uitgekeerd, waarmee u de uitvaart volledig of deels kan betalen. In de uitvoering bent u volledig vrij. Bij een natura uitvaartverzekering regelt de verzekeraar bepaalde zaken voor de uitvaart en houdt deze contact met een uitvaartverzorger. U bent dan minder vrij in de keuzes die u maakt, maar hoeft ook zelf minder uit te voeren. Met een uitvaartverzekering ontzorgt u dus de nabestaanden. Als er geen uitvaartverzekering is, zijn de nabestaanden zelf geheel verantwoordelijk voor de verzorging. Een gemiddelde uitvaart kost ongeveer € 7.000. Houd daarmee rekening wanneer u de uitvaart organiseert.

Zelf een uitvaart regelen

Bij het organiseren van een uitvaart komt heel wat kijken, maar als u dat wil, kan u zelf de begrafenis regelen. Wellicht heeft u hiervoor al een geldbedrag van een uitvaartverzekeraar ontvangen of betalen u en de andere nabestaanden overal zelf voor. Daarmee moet u een groot aantal zaken regelen die u geheel naar eigen wens en de wens van de overledene kan invullen. Hieronder ziet u welke zaken moeten worden geregeld.

  • Wetten rondom overlijden doornemen
  • Financiën uitzoeken
  • Locatie uitzoeken en reserveren
  • Rouwadvertentie schrijven en plaatsen
  • Rouwkaarten ontwerpen, schrijven en verzenden
  • Transport naar het uitvaartcentrum regelen
  • De uitvaart indelen
  • De uitvaartdienst organiseren
  • Muziek uitzoeken
  • Bloemen regelen
  • De overledene conserveren
  • Opbaring van de overleden regelen
  • Doodkist en lijkwade uitzoeken en regelen
  • Asbestemming of grafmonument uitkiezen

Vind u het lastig om dit zelf te regelen? Dan kan u ervoor kiezen een uitvaartverzorger in te schakelen. Deze ondersteunt u bij de organisatie van de uitvaart in deze zware tijd.

Een uitvaartverzorger inschakelen

Een uitvaartverzorger of uitvaartondernemer is iemand die de uitvaart verzorgt. Er wordt rekening gehouden met de wensen van de nabestaanden en die van de overleden dierbare. Wat doet een uitvaartverzorger precies? Hoe kies je een goede uitvaartverzorger uit?

Wat is een uitvaartverzorger?

Een uitvaartverzorger werd vroeger ook wel een begrafenisondernemer genoemd. Deze term wordt tegenwoordig echter minder gebruikt, omdat deze de lading niet meer dekt. Er worden namelijk steeds meer crematies gehouden. Een uitvaartverzorger is een persoon die u helpt bij het organiseren van een crematie of begrafenis en daarbij een luisterend oor biedt. Hij of zij houdt rekening met de wensen en eisen van de overleden persoon en de nabestaanden. De uitvaartverzorger kan dus taken bij u uit handen nemen en zorgt ervoor dat het programma voldoet aan ieders wensen.

Welke taken heeft de uitvaartverzorger?

Een uitvaartverzorger regelt verschillende praktische zaken voor, tijdens en na de uitvaart en beschikt over ruime specialistische kennis. Daarbij hoort een breed scala aan taken die hij of zij van u overneemt, waarbij rekening wordt gehouden met uw persoonlijke wensen. Onder de taken valt onder meer:

  • Doornemen van de wetten
  • Financiële zaken regelen
  • Het reserveren van de locatie
  • Rouwadvertentie gedeeltelijk regelen
  • Rouwkaarten verzenden
  • Regelen van het transport
  • De uitvaart indelen
  • Het organiseren van de uitvaartdienst
  • Conserveren van de overledene
  • Organiseren van de opbaring
  • Het afleggen en organiseren van de doodskist of lijkwade

Is een uitvaartverzorger verplicht?

In Nederland bent u niet verplicht om zaken te doen met een uitvaartverzorger. Wel wordt het aangeraden. U gaat namelijk een zware periode tegemoet en als u rouwt, kan het fijn zijn dat iemand anders taken bij u uit handen neemt. Indien u echter liever zelf een begrafenis of crematie regelt, ben u daar helemaal vrij in.

uitvaart regelen

Wat kost het?

De kosten zijn geheel afhankelijk van de wensen van de nabestaanden. Doorgaans betalen de nabestaanden de kosten voor de uitvaart, maar indien deze niet aanwezig zijn, zijn de kosten voor de gemeente. Als de overleden persoon een uitvaartverzekering heeft, dan kunnen de kosten (gedeeltelijk) worden gedekt door deze verzekering.

Hoe kiest u een goede uitvaartondernemer?

Het is uiteraard belangrijk dat u een klik heeft met de uitvaartverzorger, maar hoe kiest u nou eigenlijk de juiste uitvaartondernemer? Waar moet u zoal op letten?

1. Bekijk de polis van de uitvaartverzekering

Wanneer een dierbare komt te overlijden, dient u altijd te controleren of er een uitvaartverzekering is afgesloten. In de polis van deze verzekering staat vaak genoemd of de uitvaartverzekeraar samenwerkt met een specifieke selectie aan uitvaartondernemers of dat de verzekeraar de uitvaart zelf wil verzorgen. Dit geldt bijvoorbeeld vaak bij een natura uitvaartverzekering. In het geval u er toch voor kiest van de polisvoorwaarden af te wijken, kan het zijn dat u niet het volledige bedrag krijgt uitgekeerd. Bij een kapitaal uitvaartverzekering bent u altijd vrij om zelf een uitvaartverzorger te kiezen. U ontvangt daarvoor een bedrag en dient de voorwaarden die daaraan verbonden zijn door te nemen.

2. Vergelijk de aanbieders

Er zijn veel verschillende mogelijkheden voor uitvaartverzorgers. Het is dan ook verstandig om deze met elkaar te vergelijken. Allereerst moet u daarvoor aan een selectie van uitvaartverzorgers komen. Misschien dat vrienden of kennissen van u een aanrader hebben, maar wellicht dat u liever online kijkt. Er zijn verschillende overzichtelijke websites waar u terecht kan. Wanneer u er een paar heeft gevonden, is het goed te letten op de prijs en de locatie. Soms is een uitvaartondernemer namelijk verbonden aan een uitvaartcentrum. Ook hebben sommige uitvaartverzorgers wel of niet een keurmerk. Het is echter goed om te onthouden dat iedere uitvaartverzorger al meerdere uitvaarten heeft verzorgd en beschikt over kennis en ervaring. Vrijwel iedere uitvaartverzorger zal voor uw dierbare een waardig afscheid kunnen verzorgen.

3. Ga naar een kennismakingsgesprek

Wanneer u dit nodig vindt, kan u een kennismakingsgesprek aangaan met uw uitvaartverzorger naar keuze. Niet alle uitvaartverzorgers bieden dit aan, omdat dit vaak ook niet nodig is. Het kan echter fijn zijn om iemand eerst te spreken, zodat u weet of u een goed gevoel heeft bij deze persoon.

4. Wacht niet te lang met beslissen

Uiteraard hoeft u niet meteen een keuze te maken. U zit immers in een moeilijke periode. Het is echter wel belangrijk dat u niet te lang wacht met beslissen. Er moet namelijk ontzettend veel geregeld worden voor de uitvaart. Hoe langer u wacht met kiezen, hoe gehaaster de zaken moeten worden geregeld.

Veelgestelde vragen

Kan ik mijn eigen uitvaart regelen?

Ja, het is mogelijk om uw eigen uitvaart te regelen. U kan van tevoren vastleggen of met familie en vrienden bespreken hoe de uitvaart eruit moet zien. Denk daarbij aan de locatie en de muziek, maar ook de indeling van de uitvaartdienst. U zou deze zaken op papier kunnen vastleggen en aan uw notaris kunnen overhandigen. Mondelinge afspraken kunnen namelijk makkelijk worden verbroken.

Hoe ga je om met het plannen van een afscheid?

Wanneer uw dierbare overlijdt, start u gelijk met de rouwverwerking. Daarbij komen veel emoties kijken die het lastig kunnen maken om de uitvaart te regelen. Wees daarom niet bang om hulp in te schakelen. Zoek steun bij vrienden of schakel een uitvaartverzorger in, zodat u alles niet alleen hoeft te doen. Voor de dood van een dierbare of uzelf kan ik zich tevens al inlezen, zodat u beter voorbereid bent als het moment daar is. Denk daarbij aan het regelen van een uitvaartverzekering en het vastleggen van uw eigen voorkeuren bij een uitvaart.