Waar moet je op letten bij een rouwkaart?

Suzanne Peters

Een rouwkaart wordt verstuurd om mensen te laten weten dat er iemand is overleden. Het is dus belangrijk dat deze compleet is. Waar moet je zoal op letten bij het samenstellen van een rouwkaart?

Een rouwkaart laten samenstellen

Wanneer je een uitvaartverzorger of begrafenisondernemer in dienst hebt, zal hij of zij helpen met het samenstellen van de rouwkaart. Hierdoor weet je zeker dat je niets vergeet en dat alle benodigde informatie op de kaart komt te staan. Er zijn echter ook mensen die geen uitvaartverzorger in dienst nemen, omdat ze het liever willen regelen.

Wie is er overleden?

Op de rouwkaart komt sowieso te staan wie er overleden is. Soms wordt er ook verteld waar deze persoon aan overleden is. je kunt het persoonlijk maken, bijvoorbeeld ‘fantastische oma’, maar dit hoeft niet.

Ondertekend

De rouwkaart wordt vervolgens ondertekend door de naaste familie. Altijd als eerste de weduwe of weduwnaar en daarnaar eventueel de ouders, kinderen en kleinkinderen. Overige familieleden, zoals broers, zussen, neefjes en nichtjes, worden alleen vermeld indien de nabestaanden dit graag willen.

Datum en locatie op de rouwkaart

Natuurlijk moet de datum op de rouwkaart niet ontbreken. Vertel wanneer de crematie of begrafenis is en leg ook uit waar de mensen moeten zijn. Als het lichaam ergens ligt opgesteld en mensen hierheen kunnen gaan, dan kun je dit ook vermelden op de rouwkaart. Indien er een condoleance is, kan deze uiteraard ook op de rouwkaart worden vermeld.

Toepasselijk gedicht

Op de rouwkaart kan een gedicht of een spreuk worden geschreven. Soms past dit perfect bij de persoon die overleden is. Er zijn online allerlei gedichten te vinden die je hiervoor kunt gebruiken en waar ongetwijfeld iets bij zit waar je wat mee kunt. Wanneer er iemand in je omgeving is die gedichten schrijft, zou je hem of haar ook om advies kunnen vragen.