Wat doe je met huisdieren nadat iemand is overleden?

Suzanne Peters

Wanneer er een dierbare van je is overleden, is het goed mogelijk dat er nog dieren zijn achtergebleven. Het is belangrijk om een goed plaatsje te vinden voor deze dieren. Waar moet zoal op gelet worden en welke mogelijkheden zijn er allemaal?

Overleden dierbare met huisdier?

Wanneer iemand overlijdt, zijn er allerlei zaken waar je aan moet denken. Er is van alles wat je moet regelen. Zo zit je bijvoorbeeld met huisdieren die nu een nieuw huisje moeten krijgen. Dit kunnen dieren zijn die klein zijn, zoals vissen, of knaagdieren of vogels, maar ook groter. Denk aan katten, honden of zelfs paarden of papegaaien. Of misschien is het een dier dat speciale verzorging nodig heeft, zoals een reptiel. Het kan best lastig zijn om hier iets goeds voor te regelen. Dit kan dus ontzettend vervelend zijn, juist omdat je niet altijd precies weet wat je met een dier moet doen.

Wie wil het dier?

Wanneer een van de nabestaanden een goede band heeft met het dier dat van de overleden persoon was, dan is het logisch dat deze persoon het dier overneemt. Het is ook mogelijk dat iemand sowieso het dier graag wil hebben. Bijvoorbeeld omdat het een vorm van troost is, of omdat hij altijd al een dier wilde hebben. Kijk dus altijd als eerste of er iemand in de omgeving is die het dier misschien over wil nemen.

Asiel

Het is natuurlijk ook mogelijk om een dier in een asiel te plaatsen. Hier zitten doorgaans wel kosten aan verbonden. Ook moet je er rekening mee houden dat het asiel niet voor alle dieren geschikt is en dat daarnaast de oudere dieren vaak niet uitgekozen worden door een nieuw baasje. Een asiel is lang niet voor ieder dier geschikt.

Opvangcentrum

De Stichting Landelijke Herplaatsing Huisdieren is een stichting die dieren opvangt en herplaatst nadat iemand is overleden. Je zou kunnen overwegen contact op te nemen met deze stichting.