Wat doen met verzekeringen na overlijden?

Suzanne Peters

Als er iemand in je omgeving is overleden, dan is dat vaak al zwaar zat. Je moet als nabestaande heel veel regelen en dat kan erg moeilijk zijn. Toch zijn er belangrijke zaken waar je op moet letten, zoals de verzekeringen van een overleden persoon. Wat moet je hiermee doen?

De verzekering stopzetten

Het is belangrijk om de verzekeringen stop te zetten van de overleden persoon, zodat er niet nutteloos wordt betaald. Sommige verzekeringen worden automatisch stopgezet wanneer iemand komt te overlijden. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de zorgverzekering, omdat de gemeente dit doorgeeft aan de zorgverzekeraar. Andere verzekeringen moeten worden stopgezet. Let er goed op dat je niet alles zomaar stop kunt zetten. Bij een autoverzekering is bijvoorbeeld de auto verzekerd en dit gaat niet per persoon maar per voertuig. Als de auto op de openbare weg staat, dan moet deze verzekerd zijn. In dit geval moet je dus de verzekering omzetten naar een van de erfgenamen. Zorg ervoor dat je dit wel op tijd doet, want anders is de auto onverzekerd en dit kan voor flinke boetes zorgen. Kijk bij de verzekeringen altijd even goed wat er in de voorwaarden staat geschreven, zodat je weet of een verzekering stopgezet moet worden of juist overgenomen dient te worden.

Waar loopt de verzekering?

Er zijn natuurlijk heel veel verschillende verzekeringen en omdat niet alles verplicht is, kan het heel lastig zijn om te achterhalen welke verzekeringen iemand had en waar deze zijn afgesloten. Wanneer je hier graag een overzicht van wilt zien, dan kan het Verbond van Verzekeraars e hierbij helpen. Hier kun je een overzicht aanvragen met alle verzekeringen, zodat het veel gemakkelijker is om deze stop te zetten.