Wat moet er allemaal worden geregeld na het overlijden?

Suzanne Peters

Als er iemand komt te overlijden, dan is dat nooit leuk. Er moet een hele hoop geregeld worden. Het is gemakkelijk om snel te vergeten wat je allemaal moet doen. Daarom is het slim om dit eens op een rijtje te zetten. Wij deden dit voor je.

Het slechte nieuws brengen

Wanneer iemand komt te overlijden is het belangrijk dat de directe omgeving dit zo snel mogelijk te horen krijgt. Het brengen van dit slechte nieuws kan nog best lastig zijn. Belangrijk is dat je niet eerst over allerlei onbelangrijke zaken gaat praten. Vertel het nieuws meteen en wacht er niet te lang mee. Ook bij kinderen is het belangrijk dat je duidelijk bent. Als kinderen nog niet goed weten wat dood betekent, dan is het ook belangrijk om dit meteen goed uit te leggen. Het brengen van slecht nieuws kan erg lastig zijn, wellicht is het mogelijk om deze taak te verdelen onder een groepje mensen, zodat iedereen een wat minder zware last met zich meedraagt.

Uitvaart regelen

De nabestaanden moeten vervolgens ook de uitvaart regelen. Dit kan eventueel met de hulp van een uitvaartverzorger of begrafenisondernemer. Zo moet je bijvoorbeeld een datum en locatie vastleggen voor de uitvaart. Houd met het plannen van een datum en tijdstip ook rekening met de mensen die moeten komen. Zijn er veel nabestaanden die van ver moeten komen, dan is het op de vroege ochtend wellicht wat minder praktisch. Ook moet je bedenken hoe de plechtigheid in elkaar komt te zitten. Wie gaat er iets zeggen? Welke muziek wordt er gedraaid? Is er een condoleance of niet? Er zijn enorm veel zaken waar je rekening mee moet houden. Bekijk ook of je de uitvaart moet betalen of dat er een uitvaartverzekering is. In het geval van een uitvaartverzekering is het belangrijk om te kijken wat er onder de dekking valt of niet.

Het opbaren

Het opbaren van een lichaam kan bij een mortuarium of bij je thuis. Tegenwoordig zijn er steeds meer mensen die De keuze hierin kan heel erg persoonlijk zijn. Bij het opbaren moet ook worden gedacht over geschikte kleding. In sommige gevallen wordt ervoor gekozen dat de kist gesloten is. Bijvoorbeeld omdat het lichaam er niet meer mooi uitziet, of omdat de nabestaanden dit prettiger vinden.

De rouwkaarten

Wanneer je eenmaal alles hebt geregeld, wordt het tijd om ook de rouwkaart te regelen. Er moet een tekst worden bedacht die hierop komt te staan. Sommige mensen kiezen ervoor om een gedicht of een mooie toepasselijke spreuk hierop te zetten. Verder moeten de nabestaanden worden vermeld en is het natuurlijk belangrijk dat er wordt gezegd waar en wanneer de uitvaart en eventuele condoleance is. Ook moet je nog ergens een locatie worden gevonden waar je de rouwkaarten kunt laten drukken. Meestal kan de uitvaartverzorger hierbij helpen of in adviseren.

Bloemen

Wanneer je bloemen wilt op de uitvaart, dan moet er bloemstuk worden gemaakt. Je moet een zaak vinden die dit voor je kunt doen. Bedenk ook goed wat voor een bloemen er gebruikt moeten worden. Kies voor een bloemensoort waar de overleden persoon iets mee heeft. Of voor bloemen in een bepaalde kleur. Bloemen hebben ook altijd een betekenis en sommige nabestaanden kiezen daarom juist voor een bepaalde soort of kleur. Er zijn ook uitvaarten waar geen bloemen zijn. Dit is dan de keuze van de nabestaanden.

Wat moet je verder nog regelen?

Als iemand is overleden, dan komt er meer bij kijken dan alleen de uitvaart. Zo moeten officiële instanties ook te horen krijgen dat er iemand is overleden. Abonnementen en verzekeringen worden stopgezet en ook met de bank moet er worden geregeld dat de nabestaanden bij het geld kunnen komen.