Welke muziek kies je voor een uitvaart?

Suzanne Peters

Muziek kan veel doen met mensen. Het is dan niet heel gek dat er vaak muziek wordt gekozen bij een uitvaart. Het is een vorm van verwerking voor de mensen die bij de uitvaart komen. Welke muziek kun je kiezen voor een uitvaart?

Muziek tijdens een uitvaart

Tijdens een uitvaart kan er op verschillende momenten muziek worden gedraaid. Bijvoorbeeld bij binnenkomst, bij het verlaten van de ruimte en vlak voor een speech. De muziek is een moment waarop mensen kunnen terugdenken aan hun dierbare die ze net zijn kwijtgeraakt. Ook maakt het de plechtigheid een stuk persoonlijker en intiemer.

Welke muziek moet je kiezen?

Soms heeft de overleden persoon al aangegeven welke muziek hij of zij graag op de uitvaart wilde hebben, maar in de meeste gevallen is dit niet gebeurd. En dan moeten de nabestaanden zelf besluiten wat er voor een muziek gedraaid moet worden. Dit kan best lastig zijn, maar er zijn bepaalde zaken waar je rekening mee kunt houden. Kijk bijvoorbeeld goed naar de muziekvoorkeuren van de overledene. Nederlandstalige muziek past bijvoorbeeld minder goed bij iemand die vooral naar rockmuziek luistert. Ga na welke artiesten er vaak werden geluisterd en kijk vervolgens of er nummers zijn die bij de situatie passen. Je zou eventueel ook kunnen kiezen voor een favoriet nummer, zelfs wanneer het niet helemaal bij een uitvaart past. Het past dan immers wel bij de persoon zelf en dat is waar de uitvaart uiteindelijk voor bedoeld is.

Niets is gek

Onthoud goed dat qua muziek tijdens een uitvaart alles mag en kan. Niets is gek, want het gaat om het afscheid van de persoon waar jij zo veel om geeft. Het moet een uitvaart zijn die bij deze persoon past. Is dat hele vrolijke muziek? Dan is het helemaal niet gek om dit te draaien.

Laat je online inspireren

Kom je er nog niet uit? Bijvoorbeeld omdat de overledene niet zo veel muziek luisterde of alles wel oké vond, dan kun je je ook online laten inspireren. Er zijn ontzettend veel lijsten te vinden met nummers die zeer geschikt zijn voor tijdens een uitvaart. Je kunt ook aan andere dierbaren vragen wat zij een geschikte keuze qua muziek vinden.