Welke opties voor een grafkist zijn er?

Suzanne Peters

Wanneer iemand in je naaste omgeving komt te overlijden, moet er veel worden geregeld. Zo is het ook van belang om een keuze te gaan maken voor de grafkist. Grafkisten zijn er in vele soorten te verkrijgen. Een juiste keuze maken is dan ook niet zo makkelijk. Wat voor soorten grafkisten zijn er eigenlijk allemaal mogelijk?

Soorten grafkisten

Over het algemeen worden grafkisten gemaakt van hout. Het soort hout wat wordt gekozen hangt af van het feit of de overledene wordt gecremeerd of begraven. Bij een crematie wordt vaak spaanplaten gebruikt. Bij het cremeren komen dan minder vervuilende stoffen vrij. Wanneer de overledene wordt begraven wordt er vaak de keuze gegeven om uit meerdere soorten hout te kiezen. Zo kunnen de grafkisten worden gemaakt van populierenhout, naaldhout, eikenhout, beukenhout en wilgentwijgen. Het soort hout bepaald vaak ook de kleur van de kist. Zo zijn de eikenhouten kisten vaak wat donkerder ten opzichte van de grafkisten van populierenhout. Naast het materiaal hout is er ook keuze uit karton en bamboe.

Bekleding

Naast de keuze voor het materiaal is ook de bekleding van de kist een belangrijk aspect waar keuzevrijheid in is. Bij het opbaren in de kist geeft de bekleding toch vaak mooi uiterlijk aan het geheel. Bekleding is net zoals het hout waarvan de grafkist kan worden gemaakt in vele soorten en maten te bestellen. Bekleding in de kist kan variëren van een bodembedekker, hoofdkussen , bekleding van de zijkanten en een voetenkussentje. Deze vier kunnen worden allemaal worden gekozen of juist allemaal niet. Dit wordt aangepast aan de wensen van de familie en vrienden. De bodembedekker, hoofdkussen, bekleding van de zijkanten en het voetenkussentje kunnen in verschillende kleuren worden geleverd. Daarnaast is ook het materiaal waarvan het wordt gemaakt verschillend. Toch zijn er bepaalde eisen aan een grafkist waardoor de materiaalkeuze beperkt wordt naar katoen, linnen, zijde, (cellulose) acetaat, taft en rayon. De zijkanten kunnen strak worden bekleed of juist met een overslag. De bodembedekking wordt vaak naar een thema gemaakt. Zo kun je kiezen uit een Italiaanse bodembedekking of juist een franse. De keuze die je hier maakt heeft invloed op het uiterlijk van de kist. Wordt de kist juist meer chic of meer klassiek? Naast keuze uit bestaande bekleding is het ook mogelijk om bekleding zelf te maken. Belangrijk hierbij is dat de bekleding voldoet aan de eisen die zijn opgesteld voor het maken van bekleding. Deze eisen zorgen ervoor dat de ontbinding van het lichaam goed verloopt en dat de kist geen negatief effect heeft op het milieu.

De kleine details aanbrengen

Een kist is natuurlijk erg saai wanneer er alleen bekleding in zit en het van hout is gemaakt. Er is daarom ook de mogelijkheid om te kiezen voor kleine details op de kist. Dit begint bij de ornamenten op de kist. Ornamenten zijn als het ware tekeningen die kunnen worden aangebracht op de kist. Ze zijn vaak van hout maar kunnen ook worden geschilderd etc. Wanneer keuze wordt gemaakt van hout wordt dit ornament vaak op de kist aangebracht. Er ontstaat hierdoor meer diepte in de kist. Daarnaast is er de mogelijkheid om te kiezen uit verschillende soorten schroeven. Deze schroeven kunnen ook worden weggewerkt. Dit gebeurt door midden van doppen. Als laatste kan er ook nog worden gekeken naar bijvoorbeeld de handvaten. Handvaten zijn in verschillende soorten aan te brengen op de kist. Er is keuze voor een heel lang handvat langs de gehele lengte van de kist. Ook kun je kiezen voor juist meerdere kleine handvaten.

Je kunt dus bij het aanschaffen van een grafkist kijken naar de mogelijke opties. Hierdoor weet u zeker dat de kist aan jouw smaak zal voldoen.