Welke soorten uitvaartverzekeringen zijn er?

Laatst bijgewerkt:
Geschreven door: Suzanne Peters
Leestijd: 2 Minuten

Wist je dat je niet maar één soort uitvaartverzekering hebt, maar de keuze uit maar liefst 4 verschillende varianten? Hoe kun je weten welk type uitvaartverzekering je moet kiezen als het aanbod zo groot is? Belangrijk is om dan goed te weten wat deze soorten zijn. Daarom geven we je wat informatie hierover, zodat je tenminste weet wat je kunt verwachten.

Soorten uitvaartverzekeringen

Het kan ingewikkeld zijn als je net een nieuwe uitvaartverzekering wilt en je allerlei termen voorbij hoort komen. Natura uitvaartverzekering, kapitaal uitvaartverzekering. Wat is het allemaal? En hoe weet je nou eigenlijk wat je moet afsluiten? Het is belangrijk om goed te weten wat de verschillende uitvaartverzekeringen zijn en wat deze inhouden, zodat je gemakkelijker een keuze kunt maken voor een verzekering die bij jou past.  De volgende uitvaartverzekeringen zijn er:

  • Natura uitvaartverzekering
  • Kapitaal uitvaartverzekering
  • Combinatie uitvaartverzekering
  • Natura sommenverzekering

Deze verzekeringen hebben allemaal hun eigen voor- en nadelen en het is puur persoonlijk welke het beste bij jouw wensen past. Het is goed mogelijk dat je een bepaalde voorkeur hebt. Het is dus niet zo dat de ene verzekering beter is dan de ander. Ze hebben allemaal iets goeds te bieden.

De natura uitvaartverzekering

De natura uitvaartverzekering is een verzekering waarbij je nabestaanden geen geldbedrag krijgen, maar waarbij je verzekerd bent voor een pakket met diensten. De verzekeraar zorgt ervoor dat deze diensten worden geregeld. Denk aan een dienst van een begrafenisondernemer. Ook kosten voor de begrafenis of crematie zelf zitten er bij inbegrepen. Een nadeel is dat je nabestaanden wat minder keuze hebben en dat ze eventueel extra luxe zelf moeten betalen.

Kapitaal uitvaartverzekering

De kapitaal uitvaartverzekering is een verzekering waarbij je geen dienst of pakket verzekerd, maar waarbij je nabestaanden na je overlijden een geldbedrag krijgen dat ze kunnen gebruiken voor de uitvaart. Hierdoor zijn ze heel erg vrij in wat ze willen doen en zitten ze niet vast aan een pakket. Een nadeel is dat alles zelf geregeld moet worden en dat kan voor de nabestaanden best heftig zijn.

Combinatie uitvaartverzekering

De combinatie uitvaartverzekering is een combinatie van de natura uitvaartverzekering en de kapitaal uitvaartverzekering. Hierbij ben je verzekerd voor een bepaald geldbedrag, maar krijg je ook een pakket met diensten. Dit is vooral handig als de zaken uit het pakket niet voldoende zijn. Hiermee kunnen je nabestaanden ook wat meer vrijheid hebben. Dit is wel een wat duurdere uitvaartverzekering, dus daar moet je wel even rekening mee houden.

Kapitaal sommenverzekering

De kapitaal sommenverzekering is wel wat anders dan de gewone kapitaal uitvaartverzekering. Hierbij krijgen je nabestaanden niet een geldbedrag, maar kunnen ze de factureren declareren bij de uitvaartverzekering. Ze hebben wel een bepaald budget waar ze zich aan moeten houden. Hiermee ontstaat dus veel vrijheid en kan de uitvaart worden geregeld naar jouw wensen of de wensen van je nabestaanden. Het enige waar je wel echt rekening mee moet houden, is dat de kosten van een uitvaart ieder jaar hoger worden en dat het hierdoor mogelijk is dat de kapitaal sommenverzekering niet genoeg geld biedt om de gehele uitvaartverzekering te kunnen vergoeden.

Een verzekering afsluiten

Wanneer je eenmaal een keuze hebt gemaakt voor een soort verzekering, dan kun je gaan kijken welke verzekeraars dit allemaal aanbieden. Hier zijn verschillende mogelijkheden voor. Kijk altijd goed naar het aangeboden pakket en zorg ervoor dat je de voorwaarden altijd heel goed leest. Wanneer je dit doet, weet je tenminste wat er allemaal wordt verzekerd. Dit kan per aanbieder best wel verschillen.