Werken in de uitvaart kan een dankbare beroepsgroep zijn. Je hebt te maken met mensen die in rouw zijn en als je hen op een juiste manier helpt, kan dat voor hen echt als een opluchting voelen. Welke beroepen zijn er allemaal in de uitvaart en zit er iets tussen wat jij zou kunnen doen? Om te werken in de wereld van de uitvaart is het wel belangrijk dat je hier ook tegen kunt en goed mee om kunt gaan.
Welke banen zijn er in de uitvaart?
In de uitvaart-wereld zijn verschillende banen die je kunt doen. Iedere baan heeft zo zijn eigen kenmerken en alle beroepen zijn even belangrijk om de uitvaart goed te laten verlopen. Welke verschillende banen zijn er allemaal? Wat houdt het beroep in en is een cursus of opleiding nodig?
Uitvaartondernemer
Een uitvaartondernemer wordt ook wel begrafenisondernemer of uitvaartverzorger genoemd. Dit is de persoon die alles regelt bij de uitvaart. Het is de contactpersoon voor de nabestaanden. Uitvaartondernemer is een vrij beroep en er zijn verschillende cursussen voor te doen. Om een erkende uitvaartondernemer te worden, moet je wel een erkende opleiding gedaan hebben. Maar mensen kunnen ook gebruik van je diensten maken wanneer je geen diploma. Let er wel op dat veel uitvaartverzekeringen alleen zaken doen met uitvaartondernemers die een keurmerk hebben.
Overledenenzorg
Wanneer iemand overleden is, moet het lichaam worden verzorgd. Dit was vroeger vooral de taak voor verpleegkundigen, maar het is steeds vaker dat dit speciaal wordt gedaan door iemand die hier een opleiding voor heeft gehad.
Medewerker uitvaartcentrum
Er zijn meerdere mensen die bij een uitvaartcentrum werken. Zij kunnen worden gezien als gastvrouwen of gastheren en bieden de begeleiding die nodig is. Er zijn meerdere functies in een uitvaartcentrum en er is niet overal een opleiding voor nodig. Ook zijn er bijvoorbeeld mensen nodig voor in de horeca. Belangrijk is dat je goed met mensen en hun emoties om kunt gaan.
Rouwbegeleiding
Sommige mensen hebben het erg moeilijk met het verlies van een dierbare. Hier is speciale rouwbegeleiding voor mogelijk. Er zijn meerdere opleidingen mogelijk om goede rouwbegeleiding te bieden. Je kunt hier zelfs een bachelor-opleiding voor doen. Een opleiding bij dit beroep.
Nazorg
Als iemand is overleden moet er ook na afloop veel worden geregeld. Zo moeten bankrekeningen worden stopgezet. Ook abonnementen moeten worden opgezet en de erfenis moet worden verdeeld. Deze nazorg wordt vaak gedaan door een uitvaartondermer, maar het komt tegenwoordig ook steeds vaker voor dat hier iemand voor is die zich specifiek richt op de nazorg.
Andere beroepen
Er zijn nog meer beroepen in de uitvaart-wereld. Bijvoorbeeld:
- Ritueelbegeleider
- Thanatoxpraxie
- Stervensbegeleider
- Notaris
Voor deze beroepen is vaak een opleiding verplicht. Soms zijn er ook cursussen te doen, die bijvoorbeeld in de avonden worden gegeven.
Wil jij werken in de uitvaart?
Wanneer je wilt werken in de uitvaart, dan kun je uitvogelen waar je een opleiding kunt doen. De opleidingen en cursussen zijn vaak beschikbaar voor zowel volwassenen als de jeugd. Vaak zijn er meerdere verschillende opties, dus het is een kwestie van vergelijken en bekijken wat voor jou de beste mogelijkheid is. Zorg ook dat je goed weet wat het werk inhoudt, zodat je beter kunt bepalen of het past bij jou en of je wel in staat bent om dit werk te doen. Je zou ook kunnen informeren bij een uitvaartcentrum om te kijken of zij je wat meer tips kunnen geven of wat meer uitleg over wat het werk precies inhoudt. Hierdoor heb je er een beter beeld van en kun je gemakkelijker besluiten of het iets voor jou is om je in te verdiepen en waar je werkelijk je geld mee wilt verdienen.