Wanneer iemand zichzelf van het leven berooft, breekt er doorgaans een zeer emotionele en heftige periode aan voor de nabestaanden. Deze situatie kan echter nog lastiger worden wanneer de uitvaartverzekering het verzekerde bedrag niet wil uitkeren. Hoe gaan uitvaartverzekeringen precies om met uitkeringen bij zelfdoding?
Zelfdoding
Zelfdoding is voor nabestaanden erg heftig. In veel gevallen is niet duidelijk waarom iemand een einde aan het leven maakte. Afscheid nemen kan hierdoor erg moeilijk zijn. Er komen allerlei emoties bij kijken, van verdriet en schuldgevoel tot onbegrip en verwarring. Daarbovenop kunnen vervelende toestanden ontstaan wanneer een uitvaartverzekering niet wil uitkeren. Dit kan echter voorkomen wanneer de uitvaartverzekeraar bepaalde regelingen in de polis heeft staan. Dan is zij niet verplicht het bedrag bij zelfdoding uit te keren.
In onderstaand overzicht vindt u de bekendste uitvaartverzekeraars van Nederland:
Met terugwerkende kracht ontbinden
Een uitvaartverzekeringsmaatschappij mag de uitvaartverzekering met terugwerkende kracht ontbinden. Dit staat altijd vermeld in de polisvoorwaarden. In de meeste gevallen is dit wanneer de zelfdoding plaatsvindt binnen een halfjaar of een jaar van het afsluiten van de verzekering. Dit betekent concreet dat de verzekering niet als geldig wordt gezien en er dus geen vergoeding hoeft worden uitgekeerd. Dit wordt gedaan zodat een uitvaarverzekering niet puur wordt afgesloten om de nabestaanden met minder lasten achter te laten.
Premie terugstorten door de uitvaartverzekering
Indien iemand binnen een halfjaar of jaar na het afsluiten van een uitvaartverzekering zelfdoding pleegt, kan het voorkomen dat de verzekeraar het betaalde bedrag terugstort. Dit wordt gedaan omdat de overledene in principe niet was verzekerd.
Al langer verzekerd?
Wanneer de overledene al langer verzekerd is, wordt er bij zelfdoding vaak wel gewoon uitgekeerd. Dit kan echter per verzekeringsmaatschappij verschillen. Er zijn aanbieders die bij zelfdoding een geen geval het volledige bedrag uitkeren, maar juist een lager bedrag.